«Карпатське управління геофізичних робіт» - «обнал» за державний кошт

446452

ПАТ «Карпатське управління геофізичних робіт» - це підприємство, керівника якого підозрюють у присвоєнні належних ПАТ «Укрнафта» 337 мільйонів гривень. Кримінальне провадження тягнеться вже понад шість років, однак, жодна особа досі не покарана.

Тим часом ПАТ «КУГР» виграє все нові й нові тендери у ПАТ «Укртрансгаз» та ПАТ «Укргазвидобування» та зливає кошти на фіктивні підприємства. І це не дивно, оскільки безкарність провокує все нові, і нові злочини.

Перш ніж розповісти докладніше, пояснимо, як працюють подібні схеми, та для чого зазвичай використовують послуги фіктивних фірм.

Такі підприємства використовують, перш за все, для перетворення безготівкових коштів в готівку. Готівка – неконтрольована, а тому її використовують на роздачу хабарів, фінансування незаконної діяльності, в тому числі тероризму, оплату заробітної плати в конверті та для того, щоб сховати від податків.

 Однак, якщо підприємство має доступ до державних коштів чи до коштів підприємств, діяльність яких безпосередньо впливає на формування тарифів, то співпраця з фіктивними підприємствами ще більш небезпечна.

Тепер давайте повернемось до ПАТ «КУГР». Це підприємство регулярно виграє тендери на великі суми у ПАТ «Укртрансгаз» та ПАТ «Укргазвидобування», за останні три роки загальна сума виграних тендерів перевищила 250 мільйонів гривень.

Разом з тим, з власних джерел ми дізнались, що в цей же період в 2019 році ПАТ «КУГР» мало взаємовідносини з ТОВ "ТРЕЙД ІФ КОМПАНІ" – підприємством, яке має ознаки фіктивності. Обсяг операцій між цими підприємствами перевалив за п’ять мільйонів гривень.

Фіктивні підприємства не ведуть реальної господарської діяльності, вони просто оформлюють документи, за якими нібито здійснювалась поставка товару, або надавалась послуга. Насправді ж товаром за таким договорами є повітря.

Розмір статутного капіталу вказаної компанії становить 1000 гривень. Проте, підприємство «займається» двадцяти одним видом діяльності. Це робиться для того, щоб замовники «послуг» фіктивних підприємств могли обрати будь-який на вибір.

Директор та засновник вказаного підприємства – Василь Капчук. Щодо особи з таким самим ім’ям розслідується два кримінальних провадження. Одне перебуває в провадженні Тячівського районного суду, де його обвинувачують у крадіжці та незаконному заволодінні транспортним засобом.

Друге кримінальне провадження розглядається в  Рахівському районному суді Закарпатської області, де його обвинувачують у вчиненні такого тяжкого злочину, як грабіж.

Якось не дуже схоже, щоб керівник підприємства, яке реально вчиняє мільйонні правочини, промишляв крадіжками та грабежами.

ТОВ "ТРЕЙД ІФ КОМПАНІ" фігурує в ухвалі слідчої судді по справі № 756/223/20, де зазначається, що вказане підприємство і ще з десяток інших   були задіяні в злочинній схемі, завдяки якій податки не нараховувались та не сплачувались, а кошти незаконно переводились у готівку.

Друге підозріле підприємство, з яким ПАТ «КУГР» мало стосунки вже в 2020 році – це ТОВ "ЛІВАЙН ТОРГ". Обсяг операцій між підприємствами майже 8 мільйонів гривень. ТОВ "ЛІВАЙН ТОРГ" фігурує в численних ухвалах слідчих суддів як таке, що має ознаки фіктивності.

Зокрема, в ухвалі слідчого судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 22 січня 2020 року по справі № 937/530/20, зазначено, що з метою переведення у готівку бюджетні кошти переводились на рахунки ТОВ "ЛІВАЙН ТОРГ". Внаслідок неправомірних дій державі було завдано шкоди на суму понад 60 мільйонів гривень.   

Інший слідчий суддя в своїй ухвалі також згадав зазначене підприємство, як таке, що отримало грошові кошти за виконання робіт, які фактично виконали працівники комунального підприємства.

Статутний капітал ТОВ "ЛІВАЙН ТОРГ" також невеликий і складає 3000 гривень. Директором є Заєць Сергій Олександрович. Стосовно особи з таким же ім’ям є два обвинувальні вироки.

Перший стосується незаконного придбання та зберігання наркотичних засобів (ст. 309 КК України).

Другий – отримання хабаря (ст. 368 КК України)

Сьогодні, в період фінансової кризи та карантинних обмежень, держава не може собі дозволити дарувати мільйони коштів «винахідливим бізнесменам».  Отже, чекаємо від правоохоронців на проведення ретельного розслідування вказаних фактів та притягнення всіх учасників схеми до кримінальної відповідальності.