Як власник вивів з «Аркади» 50 мільйонів

427949

Власника банку «Аркада» Костянтина Паливоду підозрюють у виведенні 50 млн грн шляхом надання кредиту підконтрольній компанії. Про це свідчить ухвала від 26 листопада.


Слідство встановило, що влітку 2018 року Паливода забезпечив видачу ТОВ «ФК «ЮГ Капітал» кредиту на 50 млн грн строком на один рік  із сплатою 14% на поповнення обігових коштів.

Вказується, що директор ФК «ЮГ Капітал» діяла відповідно до раніше розробленого злочинного плану. Так, у червні 2018-го вона подала заявку до банку «Аркада» щодо відкриття кредитної лінії. У свою чергу Паливода взяв участь у засіданнях кредитно-інвестиційного комітету  і правління банку, які погодили видачу кредиту компанії.

За даними слідчих, кошти, які були надані ТОВ «ФК «ЮГ Капітал» на підставі кредитного договору, були перераховані за векселі ТОВ «Фінробінс» на ТОВ «Будметконструкції», які підконтрольні банку «Аркада» та безпосередньо Паливоді. У подальшому він розпорядився ними на власний розсуд шляхом перерахування за векселі на рахунки ТОВ «Прима Торгпостач» і ТОВ «Інвест Системз», тим самим досягнувши свого спільного з іншими невстановленими службовими особами злочинного наміру, вказує слідство.

Усі пред’явлені для платежу векселі є простроченими, наголосили слідчі.

Отже, Паливода підозрюється у заподіянні майнової шкоду в особливо великому розмірі банку «Аркада» як Управителю ФФБ житлових комплексів «Патріотика» та «Еврика» на загальну суму 50 млн грн.

3 вересня цього року Паливоді було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, що карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років.

4 вересня Паливоді було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Втім, 7 жовтня апеляційний суд змінив його на цілодобовий домашній арешт. 30 листопада суд продовжив Паливоді домашній арешт (але вже з 22 до 6 год) до 30 січня.

Крім того, суд продовжив строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020100000000749 від 03.08.2020 за підозрою Паливоди у заволодінні 50 млн грн до шести місяців, тобто до 3 березня 2021 року.

Костянтин Паливода є учасником АТ АКБ «АРКАДА», який прямо (0, 0263 %) та опосередковано (77,7408 %) володіє відсотками статутного капіталу даного банку.

Нагадаємо, що 25 листопада Господарський суд м. Києва змінив управителя Фонду фінансування будівництва ЖК «Патріотика» з банку «Аркада» на нового управителя – ТОВ «Фінансова компанія «Гарант Капітал», що пов’язана із нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром.

24 грудня у Госпсуді м. Києва відбудеться розгляд справи про заміну Управителя Фонду фінансування будівництва ЖК «Еврика».

ТОВ «ФК «ЮГ Капітал» з жовтня 2020 року ліквідується. Станом на 2018 рік її керівником була Лариса Костецька, а власником – ТОВ «Югістер», кінцевими власниками якого значилися Артуро Менендез Гутьєррез з Іспанії та Ігор Стійчук з Броварів. Його брат Олег Стійчук є керівником ТОВ «КУА «Гарантія», власником якого є Інна Майструк, дружина Вадима Столара.

Станом на 2018 рік власником ТОВ «Фінробінс» було ТОВ «КУА Капіталіст», керівником якого був Ігор Стійчук. У свою чергу власниками ТОВ «Будметконструкції» була низка фірм. При цьому «Будметконструкції» є співвласником ТОВ «Желань-Тревел», що зареєстроване на вул. Ольганська, 3 – адреса основної будівлі банку «Аркада». Там же зареєстроване ТОВ «Фірма «Девелопер», співвласником якого є Костянтин Паливода, а у 2008 році – її власником було також ТОВ «Будметконструкції».

Власником і керівником дніпровського ТОВ «Інвест Системз» є Олександр Соловйов. За даними Youcontrol, у 2019 році співвласником фірми була також Вероніка Пухальська. У свою чергу власником і керівником ТОВ «Прима Торгпостач» (Лисичанськ) з 2019 року є Євген Гасюков.