ТОП-5 прокурорів-корупціонерів Київщини

417011

Журналісти-розслідувачі у рамках компанії президента Зеленського за очищення правоохоронних органів, склали рейтинг найбільших корупціонерів і хабарників з лав прокуратури столичного регіону (Київ та область).  


Черговість позицій і передумови для включення в даний рейтинг виходять із значущості правопорушень, на основі журналістських розслідувань, скарг і заяв потерпілих, офіційної інформації з правоохоронних органів і власних джерел.

5 місце - Дмитро Житник

Що інкримінують

Начальник Обухівського відділу прокуратури Дмитро Житник, разом з екс-керівником Києво-Святошинської місцевої прокуратури Юрієм Дмитрунь, звинувачується в створенні злочинного угруповання з вимагання грошей і кришування нелегальних бізнесів.

Понесена відповідальність

Неодноразово перебував під слідством, піддавався дисциплінарним стягненням, проте уникнув серйозних покарань і продовжує кар’єру. На думку правозахисників і журналістів, уникати адекватного покарання за свої справи йому допомагають тісні зв’язки з вищим начальством, яке отримує хороші відкати.

4 місце - Святослав Мазурик

Що інкримінують

4 червня 2020 року прокурора Київської місцевої прокуратури №6 Святослава Мазурика спіймали на хабарі розміром в $100 тис., який він отримував від представника банку в обмін на обіцянку закрити кримінальне провадження і в подальшому позбавити банкірів від проблем з законом.

Понесена відповідальність

Був заарештований ГПУ, випущений під заставу 630 тис. грн, що в чотири рази менше суми хабара. На даний момент справу розглядає Голосіївський районний суд м. Києва та всіляко його затягує. Зокрема, слідчим не вдалося підняти суму застави до 10 млн гривень.

3 місце - Сергій Нечипоренко

Що інкримінують

Колишній прокурор Подільського району м. Києва Сергій Нечипоренко був затриманий 30 листопада 2015 року, в результаті спецоперації СБУ та прокуратури, за вимагання та отримання $150 тис. хабара. Суд заарештував Нечипоренка і його чинного заступника, прокурора Подільського району Олексія Білого, також затриманого за підозрою у хабарництві, і призначив заставу в 3,45 млн грн кожному.

Понесена відповідальність

Був звільнений з посади, але зберіг більшість активів, нажитих корупційними діями. Справа досі крутиться в Шевченківському і Печерському судах м. Києва. Шанси на справедливе покарання наближені до нуля, так як багато впливових суддів і силовиків, за даними розслідувачів, отримали щедрі винагороди за те, щоб справу було спущено на гальмах. Його подільник О. Білий був звільнений з посади прокурора Подільського району м. Києва та також не поніс кримінального покарання.

Джерело: розслідування програми "Схеми: корупція в деталях".

2-місце - Олександр Матюшко

Що інкримінують

Незважаючи на невелику суму хабара - $10 000, екс-прокурор ГПУ займає високе 2-е місце в нашому топі неспроста. Адже О. Матюшко - єдиний за останній час прокурор, по справі якого завершилося слідство і був винесений судовий вирок - 2 роки позбавлення волі. Сам підсудний заперечує свою провину і вважає себе жертвою провокації детективів.

Понесена відповідальність

У вересні 2020 року Вищий антикорупційний суд визнав винним і засудив до двох років позбавлення волі колишнього прокурора Генпрокуратури Олександра Матюшка, який, за версією прокуратури, намагався за хабар влаштуватися в Національне антикорупційне бюро (НАБУ). Оголошення вироку транслювалося на YouTube-каналі суду.

Джерело: «Наші гроші», за матеріалами прес-служби САП.

1-е місце - Олексій Пальчуков

Що інкримінують

Начальнику 2-го відділу прокуратури м. Києва інкримінують роботу на російський «Альфа-Банк» і вимагання хабара $300 тис. за непереслідування нібито боржника.

На методи роботи колишнього підлеглого Донецького прокурора, людини Пшонки, І. Сагунова, Олексія Пальчукова скаржилися багато і неодноразово. Але наш рейтинг він очолив через свій злочинний зв’язок з відділом стягнень «Альфа-Банку», власником якого є фінансисти Володимира Путіна - Фрідман і Авен. Зокрема, колишні клієнти банку звинувачують О. Пальчукова в погрозах, шантажі і кримінальному переслідуванні за замовленням керівництва «Альфа-Банку», а також вимагання великих сум грошей в обмін на припинення тиску. Зокрема, повідомляється про 300 тис. доларів США «за гарантію подальшого непереслідування».

Понесена відповідальність

О. Пальчукову довгий час вдавалося виходити «сухим з води». Однак жадібність і безкарність привели до того, що скандал виплив назовні і розійшовся в ЗМІ. Більше того, скарги на злочинну змову співробітників «Альфа-Банка» і О. Пальчукова були спрямовані в ряд зарубіжних країн, де зареєстровані бенефіціари «Альфа-Банку». В даний час відкрито кілька кримінальних справ за фактами незаконного тиску на людей з боку «Альфа-Банка» за допомогою силовиків під керівництвом О. Пальчукова. А по самому О. Пальчукову ведеться розслідування в Генеральній прокуратурі. Однак, за даними журналістів, фігуранта покривають в оточенні Ірини Венедіктової, а значить, навряд чи корупціонер понесе відповідальність.