Групу компаній українського олігарха викрили у кримінальному злочині: названо ім’я

572640

Керівництво пов’язаної з відомим олігархом групи компаній в Україні викрили в ухиленні від сплати податків на більш ніж 108 млн грн, відкрито кримінальне провадження.


Мова може йти про мільярдера Дмитра Фірташа та підприємствах "Азот", "Сєвєродонецьке об’єднання "Азот" та "Рівнеазот".

Про кримінальне провадження повідомила прес-служба Бюро економічної безпеки (БЕБ) України. Ім’я олігарха там не оприлюднили, проте, як повідомили джерела OBOZREVATEL, це Дмитро Фірташ. У Group DF бізнесмена спростовують звинувачення ВЕБ.

"Компанії здійснюють оптову торгівлю мінеральними добривами. Їхню діяльність пов’язують із відомим бізнесменом, який входить до списку найбагатших українців. Торік він потрапив до списку санкцій РНБО", – йдеться в повідомленні БЕБ. 

Цей опис також збігається із загальновідомою інформацією про Фірташа, який потрапив під санкції РНБО у 2021 році. Щодо списку підприємств, то "Азот", "Сєвєродонецьке об’єднання Азот" та "Рівнеазот" мають вже суди щодо несплати податків протягом тривалого періоду.

"Підприємства оформлювали безтоварні фінансово-господарські операції. Суспільство-вигодонабувач, фіктивно закуповував мінеральні добрива у цих компаній – з метою завищення податкового кредиту з податку на додану вартість. Такі дії призвели до фактичного ненадходження до державного бюджету України коштів у розмірі понад 108 млн грн", – зазначили у БЕБ.

Досудове розслідування щодо кримінального провадження за ознаками умисного ухилення від сплати податків (ч. 3 ст. 212 КК України). Розслідування веде Головний підрозділ детективів БЕБ за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора.

Як повідомив Oбозревателю адвокат Grоup DF Роман Чишинський, ці звинувачення група заперечує. За його словами, Group DF в умовах війни продовжує справно сплачувати податки, а також готова відстоювати свою правоту в юридичній площині.

"Ми повністю відкидаємо висунуті проти нашого бізнесу звинувачення з боку БЕБ. Звинувачення не мають під собою жодної юридичної основи. Наголошуємо, що детективи Бюро мають усю необхідну інформацію, у тому числі отриману від компаній групи, яка підтверджує, що податки сплачені в повному обсязі й у чіткій відповідності до законодавства України... Усі підприємства групи, включаючи азотний бізнес, працюють прозоро та виключно в рамках чинного законодавства", – повідомив Чишинський.

Раніше в БЕБ попередили: фахівці уважно вивчають й інші компанії, що належать впливовим українським бізнесменам та пов’язаним з ними особам. Загалом це понад 100 осіб.