ФДМУ звільнив посадовця, який викрив крадіжку електроенергії на «Харківобленерго» на 30 млн щомісяця

486149

Екс-керівництво ПАТ «Укренергогзбут» виявило схему розкрадання електроенергії ПАТ «Харківобленерго» через занижений розхід на орієнтовну суму 30 млн грн. щомісяця.

Про це йдеться в матеріалі Олександра Чорновалова для програми «Схеми».

Довідково: «Харківобленерго» обслуговує понад 1,2 мільйона домогосподарств і більш ніж 33 тисячі юридичних осіб. На початок вересня 65% акцій «Харківобленерго» належать державі в особі Фонду держмайна; майже 25% – кіпрській компанії Smart Holding, кінцевим бенефіціаром якої є позафракційний народний депутат Вадим Новинський; ще 10% – міноритарним акціонерам. Для збору грошей зі споживачів створено ПАТ «Харківенергозбут».

В “Харківенергозбуті” в серпні 2020 року помітили занижений розхід електроенергії по деяким підприємствам. І навпаки для побутових споживачів обсяги споживання аномально зросли. 

Тоді ж т. в.о. гендиректора «Харківенергозбут» Ігор Тюпа написав листа голові Фонду держмайна Дмитру Сенниченку. В ньому він закликав втрутитися в ситуацію щодо можливого розкрадання електроенергії на «Харківобленерго». В листі Тюпа вказав 18 приватних фірм, через які можливо відбувалося розкрадання на 5 млн грн.

Але насправді масштаб ймовірних зловживань значно більший.

«Статистично ми виявили, що десь близько 30 мільйонів кожного місяця таким чином втрачалось або перерозподілялось», – розповів Ігор Тюпа.

Фонд держмайна лист керівника «Харківенергозбуту» не відреагував. На запит «Схем» прес-служба Фонду відповіла, що ФДМУ в цій ситуації звільнив керівників «Харківобленерго» та «Харківенергозбут». Насправді, звільнили тільки начальника «Харківенергозбут», який і написав листа про можливе розкрадання електроенергії. А керівником «Харківобленерго» з березня минулого року як був, так і залишається Костянтин Логвиненко, призначений за ініціативи ФДМУ Дмитра Сенниченка. У квітні 2021 року на зборах аукціонерів ФДМУ визнав роботу топ-менеджменту «Харківобленерго» задовільною. Хоча компанія «Smart Holding» Новинського, що володіє пакетом акцій обленерго, виступила проти.

Також стало відомо, що поліція веде розслідування про можливе розкрадання е/е «Харківобленерго». Слідством було встановлено, що посадові особи «Харківобленерго» у змові з приватними підприємцями влаштували таку оборудку, де за приладами споживання електроенергії фіксувалось лише 30% від фактично спожитої електроенергії. Тобто підприємці мали можливість економити на оплаті електроенергії.

За інформацією «Схем», одна із компаній, де харківські правоохоронці вилучили лічильник – з підозрою, що в його роботу втручались – ТОВ «Фірма «Діана» (Сумський ринок). Також в переліку юросіб із споживанням електроенергії нижче статистичних показників ТОВ «Фонтен» та ТОВ «Бриан» Родіона Гайсинського (сина покійного мера Харкова Геннадія Кернеса). Ці фірми, зокрема, володіють нерухомістю та землею під торговельними майданчиками в районі станції метро «Героїв праці». А ще концерн АВЕК та Ко родини народного депутата від «ОПЗЖ» Олександра Фельдмана та «Харківхолодмаш», співвласником якого є родина Віталія Немілостівого.