Державні менеджери «Харківобленерго» купують обладнання за цінами на 30-40% вище ринкових

478344

Мінорітарні акціонери «Харківобленерго» з групи Вадима Новинського вступили у відкритий конфлікт з керівництвом компанії, призначеними Фондом держмайна.

Вони заявили, що державні менеджери наносять збитки компанії, та ініціювали позачергові загальні збори АТ «Харківобленерго». Про це холдинг заявив 5 серпня на своєму сайті.

За словами акціонерів, відсутність Наглядової ради дозволяє керівництву непрозоро витрачати гроші товариства.

«Ми сподіваємося, що держава в особі ФДМ скористається можливістю відновити правочинність наглядових органів цих компаній і візьме участь у зборах. «Тіньове» управління цими компаніями має бути припинено. Кожен день зволікання в цьому питанні несе чималі збитки державі»,- заявив директор із ризиків і безпеки холдингу Іван Герасимович.

За даними «Наших грошей», з початку 2021 року «Харківобленерго» уклало договорів у системі «Прозорро» на 2,50 млрд гривень. При цьому ціни на обладнання часто є завищеними. Наприклад, у лютому «Харківобленерго» замовило у ТОВ «Харзбут» запчастин для автівок на 20-30% дешевше за ринкові ціни. У травні компанія уклала угоду з ПрАТ «Завод Південкабель», де кабелі були вдвічі дорожчими за інші обленерго.

Протягом червня-липня АТ «Харківобленерго» також уклало низку договорів з ТОВ «Індастрі Матіріалз Україна» на поставку різного обладнання суму 12,50 млн гривень. Усі закупівлі Замовник провів за спрощеною процедурою, тобто тільки з одним учасником. При цьому ціни на закупівлях «Індастрі Матіріалз Україна» є стабільно завищеними.

Таку клавіатуру “Харківобленерго” купило по 486 грн

Наприклад, на тендері клавіатури і мишки марки Logitech обленерго придбало по 486 грн/шт та 333 грн/шт відповідно, в той час як середня роздрібна ціна на клавіатуру такого типу – 300 грн/шт, а на мишку – 199 грн/шт.

Такі штанги обленерго купило по 633 грн

Оперативна ізолююча штанга ШО-1 коштує 633 грн/шт, в той час як середня роздрібна її ціна на торгових майданчиках – 297 грн/шт.

В середньому на продукції на різних тендерах, де переможцем було «Індастрі Матіріалз Україна», ціни були вищі від ринкових на 40%

Засновником та керівником ТОВ «Індастрі Матіріалз Україна є Віталій Каленяк. В різний час він був засновником низки приватних охоронних підприємств: ПП «Руслан», ПП «Охоронна фірма «Гетьман», ПП «Донбас-Охорона» тощо. Його діти, Руслан і Людмила Каленяк, є співвласниками товарної біржі «Українська енергетична біржа».

У липні АМКУ скасував власне рішення про надання дозволу компанії «Smart Holding (Cyprus) Ltd» на придбання акцій «Харківобленерго». Комітет встановив, що заява про концентрацію акцій та документи до неї були підписані лише представником покупця «Lovitia Investments Ltd» (це нова назва компанії «Smart Holding (Cyprus) Ltd») Вадима Новинського. Але не знайшов жодних доказів того, що цей представник також уповноважений представляти продавця від «Харківобленерго».

При цьому у відомстві взагалі не повідомили яким чином дали дозвіл на концентрацію, не маючи доказів звернення від «Харківобленерго».