Обласна влада «заморозила» ремонт школи в Кам’янському

452832

Обласна влада Дніпропетровщини фактично зупинила реконструкцію будівлі школи № 20 на Соцмісті.

Трапилось це одразу після того, як міська влада Кам’янського почала ліквідувати схеми бізнесмена Дубінського, а на пост губернатора повернувся Валентин Резніченко - давній знайомий одіозного бізнесмена.

Бадьорий початок

Історія з невдалим капітальним ремонтом школи №20 в Кам’янському тягнеться з літа 2019 року, коли в кінці липня відвалився шматок стіни від фасаду старого корпусу навчального закладу. Виявилось, що попередні підрядники у 2015 році, за мерства Станіслава Сафронова, неправильно відремонтували дах… Школу закрили на реконструкцію, персонал та учнів розділили по інших навчальних закладах. Міське самоврядування потурбувалось, щоб дітей розвозили по нових школах шкільним автобусом.

Будівлю школи було вирішено реконструювати. Місто найняло за 1,7 мільйон гривень фахівців для експертизи об’єкту. Вони обстежили будівлю, розробили проектно-кошторисну документацію. За попередніми підрахунками, вартість робіт перевищувала 180 мільйонів гривень.

В результаті обговорень цієї проблеми, було прийняте спільне рішення обласної та міської влади: школу буде реконструювати область, за кошти обласного бюджету. В березні 2020 року обласна рада Дніпропетровщини внесла зміни до обласного бюджету, передбачивши гроші на початок реконструкції школи. Було закладено фінансування в розмірі 30 мільйонів гривень з обласного бюджету.

В травні минулого року Дніпропетровська ОДА затвердила проект «Реконструкція комунального закладу “Середня загальноосвітня школа № 20 ім. О.І.Стовби” Кам’янської міської ради за адресою: вул. Стовби, 2, м. Кам’янське».

Загальна кошторисна вартість у поточних цінах станом на 27 березня 2020 року складала всього 185,5 мільйонів гривень, у тому числі I черга будівництва – 54 мільйони, II черга – 75,8 мільйонів та III черга – 55,5 мільйонів гривень.

Міська рада Кам’янського своїм рішенням передала функції замовника реконструкції департаменту ЖКГ ОДА. В травні 2020 року замовник реконструкції – департамент ЖКГ Дніпропетровської ОДА, оголосив тендер на проведення робіт по першій черзі реконструкції. Вартість тендерного замовлення – 49 мільйонів гривень.

Переможцем тендеру стало ТОВ «БК БУДСИСТЕМА» - підприємство з Дніпра, яке з 2007 року займається будівництвом та ремонтами будівель. В червні 2020 року булу укладено договір між замовником та підрядником. Підрядник зобов’язався завершити реконструкцію до кінця 2021 року. В 2020 році підрядник мав виконати робіт на 29 мільйонів гривень, в 2021 – ще на 10 мільйонів.

Фінансувати реконструкцію, за умовами договору, повинен замовник – департамент ЖКГ Дніпропетровської ОДА.

Несподівана зупинка

Протягом другої половини 2020 року реконструкція будівлі просувалась за графіком. За процесом, до речі, пильно стежили небайдужі батьки учнів школи, регулярно обговорюючи в соцмережах хід робіт.

За приблизно півроку, як розповіла Ірина Гончарук, директор школи, було зроблено значний об’єм ремонтних робіт. Відновлено водозлив, замінено комунікації, полагоджено розмитий водою фундамент та порепану підлогу. «Головне – ліквідовано загрозу подальшого руйнування будівлі!» - прокоментувала вона ситуацію.

Але почався 2021 рік. Вже в січні, розповідає активістка батьківського руху «Поверніть нам нашу школу» Ксенія Шулешова, ремонтні роботи на об’єкті фактично припинились. Згодом люди бачили, як з об’єкту вивозяться будівельні матеріали. Факт вивезення будматеріалів підтвердила й директор школи.

За неофіційною інформацією, охоронцям, найнятим підрядною організацією, перестали платити зарплатню. Пані Гончарук поділилась тривогою, що охоронці покинуть об’єкт.

«В мене сторожів – двоє людей похилого віку, - зауважила директор школи. – Якщо охоронці підуть геть, то тут скоро все буде розікрадене і знищене!..» Реконструкцію наразі припинено, ніяких робіт на об’єкті не видно, робочих – теж. Станом на початок 2021 року роботи виконано на 32%, як сказано в листі міського голови Кам’янського Андрія Білоусова до голови ОДА Валентина Резніченко. В обласному бюджеті Дніпропетровщини, згідно рішення облради від 26 лютого 2021 року, передбачене фінансування реконструкції лише в об’ємі 1 мільйона гривень. Звичайно, цих грошей не вистачить на завершення реконструкції навіть по першій черзі проекту.

Міський голова А. Білоусов звернувся до губернатора з проханням передбачити в 2021 році коштів для завершення до 1 вересня першої черги реконструкції.

Того ж вимагають від обласної влади й батьки учнів школи. Вони організували публічну акцію на підтримку своїх вимог. Батьки, які взяли участь в акції, нахваляються в суботу, 24 квітня, перекрити трасу на Дніпро, якщо до цього часу обласна влада їм не відповість.

Фактор губернатора

Що такого помінялось в кулуарах обласної влади, щоб «заморозити» недороблений соціально важливий проект?

Поки що можливі лише припущення. Справа може бути в тому, що в грудні 2020 року відбулись деякі події, які могли вплинути на перебіг реконструкції.

З одного боку, саме в грудні міське самоврядування Кам’янського почало ламати схему заробітків бізнесмена Дубінського на житлово-комунальному господарстві. Міськрада Кам’янського прийняла рішення про ліквідацію КП «УКОЖФ» - підприємства з управління житловим фондом, яке використовувалось для виведення грошей на приватні фірми, пов’язані з бізнесом Дубінських. Почались перевірки фінансово-господарської діяльності УКОЖФ.

З другого боку, в грудні на посаду голови Дніпропетровської ОДА повернувся Валентин Резніченко. Про його давні зв’язки з бізнесменом В. Дубінським сам бізнесмен розповідав публічно: «Ми дійсно знайомі з Валентином Михайловичем з 90-х років. Резніченко - це бог менеджменту, і я глибоко переконаний, що він гідно входить в топ найефективніших менеджерів України і є одним з найбільш ефективних губернаторів країни».

Зв’язок губернатора Резніченко та бізнесмена Дубінського відзначали й тодішні політики.

«До мене надійшла інформація, що в даний час голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко «взяв під крило» банду Дубинського натомість на щедрі відкати від корупційних схем», - заявляв влітку 2019 року народний депутат Віталій Купрій.

Ремонтні роботи в будівлі школи в Кам’янському раптово припинились в січні 2021 року. Фінансування реконструкції школи обласна влада фактично обмежила в лютому.

Тобто, «заморожування» реконструкції почалось через кілька тижнів після повернення на посаду губернатора Дніпропетровщини пана Резніченко. А також після того, як самоврядування Кам’янського зацікавилось «житлово-комунальними» схемами заробітку давнього приятеля нового губернатора, бізнесмена Дубінського.

Чи не спроба це «покарати» територіальну громаду і самоврядування Кам’янського за вторгнення в сферу інтересів дружнього до губернатора бізнесу – покаже найближчий час.