Як отримати обвинувачення у хабарництві і продовжувати розглядати справи? Лайфхак від судді Ганни Білик

436448

За час своєї роботи Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) завершили близько 50 розслідувань щодо суддів. Переважно це були справи про отримання неправомірної вигоди. Практика показує, що судді застосовують індивідуальний підхід до клієнта і все залежить від особливостей кожної конкретної справи.

Розцінки у суддів доволі різні:

у кримінальних справах: від 150 тисяч до 1,5 тисячі доларів;
у цивільних справах: від 500 тисяч грн до 5 тисяч грн;
у господарських справах: від 26,6 тисяч до 4 тисяч доларів;
в адміністративних справах: від 10 тисяч доларів до 8 тисяч грн;
у справах про адміністративні правопорушення: від 1 тисячі євро до 5 тисяч грн.
І якщо майже усі судді, яких зловили на ймовірному отриманні хабара, були звільнені, відправлені у відставку або відсторонені до вироку чи закриття кримінальних проваджень, то щонайменше двоє суддів-обвинувачених сьогодні продовжують розглядати справи. Тобто одного дня вони можуть перебувати на лаві для підсудних, а вже наступного — спокійно розглядати справи у своєму суді.

Однією із них є суддя Броварського міськрайонного суду Київської області Ганна Білик, яку детективи затримали влітку 2017 року у приміщенні її службового кабінету. Прокурори САП вважають, що вона вимагала 1 тис євро у приватного підприємства за винесення потрібного рішення у справі про вилучення 13,5 тонн пального працівниками фіскальної служби.

Історія розпочалася ще у січні 2017 року. Тоді фіскальна служба виявила, що на території приватного підприємства без свідоцтва про державну реєстрацію і інших дозвільних документів здійснюється торгівля дизельного палива. В результаті чого був складений протокол про адміністративне правопорушення, а 13,5 тонн дизпалива вилучено.

З матеріалів кримінального провадження слідує, що у травні 2017 року адміністративний протокол потрапив на розгляд до судді Білик. Вона ухвалила постанову, якою закрила провадження щодо працівника приватного підприємства у зв’язку з закінченням строків накладення стягнення. При цьому суддя не вирішила, а що ж робити з вилученим дизпаливом.

Коли ж представник підприємства звернувся до судді Білик за роз’ясненням рішення, між ними відбулася розмова, в ході якої суддя нібито повідомила, що за 1 тисячу євро готова винести потрібне рішення, де буде вказано, що дизельне паливо слід повернути. Суддя також порекомендувала подати змінену заяву про роз’яснення постанови і зазначити у ній, що вилучені 13,5 тонн дизпалива необхідно повернути законному володільцю, тобто представнику ТОВ «Інлекс Груп».

14.06.2017 о 21 годині 11 хвилин суддю Білик було фактично затримано в приміщенні Броварського міськрайонного суду Київської області.  Детективи також ініціювали арешт її авто, квартири та будинку.

Загалом все розслідування пройшло дуже швидко — менше двох місяців. Але незважаючи на те, що воно завершилося складанням обвинувального акту, суддя Ганна Білик продовжує вершити правосуддя.

Чому ж так сталося?

У червні 2017 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила її від суддівства. За законом ВРП має право продовжити відсторонення судді на весь час розгляду справи до її завершення, але для цього потрібно звернення від прокуратури.

Однак у відкритих джерелах відсутня будь-яка інформація про те, що антикорупційна прокуратура подавала відповідне клопотання. Навпаки, у одному із рішень ВРП у межах дисциплінарного провадження зафіксовано, що рішення про відсторонення судді Білик ВРП не приймалося, а відтак будь-яких підстав для тверджень про неможливість здійснення нею правосуддя немає. Складається враження, що прокурори просто не побачили підстав для її відсторонення. І це викликає здивування.

Суддя, яка обвинувачується в корупції, досі ухвалює рішення іменем України. В тому числі і у дрібних справах про хабарництво. За даними Єдиного реєстру судових рішень, загалом із моменту скерування обвинувального акту до суду суддя Білик ухвалила близько 5256  судових рішень. За цей же час розмір її суддівської винагороди перевищив 1,5 млн грн.

Що зі справою?

Спершу обвинувальний акт щодо судді Білик потрапив у Деснянський райсуд м.Києва. Там засідання призначалися раз на місяць, але за два роки справу так і не змогли розглянути.

З жовтня 2019-го розпочався новий розгляд справи уже у Вищому антикорупційному суді. У ВАКС все рухається щонайменше вдвічі швидше. За 16 місяців призначено 36 судових засідань, завершено дослідження аудіо- та відеозаписи, здобуті в рамках проведення негласних слідчих (розшукових) дій, допитані практично всі ключові свідки. Тому фінал цієї історії вже зовсім близько.