Через махінації зі столичною землею ветерани можуть залишитись без культурного центру

427773

Одним із найпривабливіших ласих шматочків для не зовсім добросовісних «підприємців» різного штибу завжди була нерухомість, що перебуває у державній власності.


Для виведення держпідприємств у приватний сектор застосовується величезна кількість напівкримінальних схем та афер, тоді як активне сприяння цьому процесові з боку окремих держслужбовців приховати від громадськості розкрадання величезних стратегічних або бюджетоформуючих об’єктів. Подібного роду афера розгортається сьогодні неподалік від Майдану Незалежності у держпідприємстві «Готель «Козацький», що наразі належить Міністерству оборони України.  

У фонд підприємства входять готель «Козацький» на Майдані Незалежності, готель «Козацький» на вулиці Антонова, будівля в провулку Шевченка 5, у якій з 2016 року знаходиться молодіжний хаб «Козацький дім», та два будинки за адресою Ярославів Вал 15 та 15-б, також відомі як будинок Сікорського – архітектурна пам’ятка, що перебуває у вкрай занедбаному стані.

У жовтні цього року один з корпусів за адресою провулок Т. Шевченка 5, що перебуває у власності ДП «Готель «Козацький», був раптово відрізаний від електро- та водопостачання. У приміщенні наразі перебуває молодіжний хаб «Козацький дім» – дві соціальні спортзали, бібліотека, один з найпопулярніших київських кіноклубів, декілька лекторіїв, художня студія та реабілітаційний центр для ветеранів АТО та ООС. Хаб відкрився у 2016 році на базі колишнього мобілізаційного центру батальйону, а потім полку «Азов», що розгорнувся там весною 2014 року. До того будівля знаходилася у занедбаному стані, і саме коштами азовців було проведено реконструкцію будівлі, де протягом тривалого часу проживали бійці перед відправкою на схід. У «Козацькому домі» знаходиться офіс ГО «Ветеранське братерство», представники якого є серед членів Громадської ради при Міністерстві ветеранів, а на першому поверсі будівлі створено унікальний меморіал загиблим азовцям.

Увесь цей комплекс знаходиться зараз під загрозою знищення у зв’язку з призначенням нового директора ДП «Готель «Козацький» – Віктора Куліша. Куліш, одіозний експерт з урегулювання неплатоспроможності банків, раніше неодноразово був помічений у вирішенні майнових суперечок на користь осіб, які користуються послугами рейдерів та незаконними засобами відчуження майна.

Очевидною, ціллю поточної політики дирекції ДП «Готель «Козацький» є спроба спекатися боргів за рахунок передачі окремих корпусів готелю екс-інвесторам – ТОВ «Карлтон Трейдінг Україна» та іноземній компанії «Карлтон Трейдінг ЛТД», а саме громадянину Ізраїлю Єшаягу Ландау та братам Вайспапірам, діяльність яких неодноразово привертала увагу правоохоронців. У далекому 2000 році вони зобов’язалися профінансувати ремонт окремих корпусів. Зокрема, у звернення інвесторів до тодішнього Міністра економічного розвитку і торгівлі Кубіва від 20 грудня 2017 року перераховано ремонт даху, ліфту та більшості номерів у одному з корпусів), проте «ремонт» обійшовся готелеві в астрономічну суму боргу. Згодом ця історія використовувалась як тиск на Міністерство економічного розвитку і торгівлі задля підписання договору про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем.

Так от, для того, аби повернути приміщення колишнім інвесторам, потрібно вигнати на вулицю людей, котрі цілком законно перебувають в одній з таких будівель. Не дивує і те, що такий радикальний «поворот» у політиці підприємства відбувається на фоні зміни курсу нової влади, яку перестав цікавити патріотизм, та у розпал пандемії COVID-19, сподіваючись на ігнорування з боку патріотичної громадськості. Та важливо інше. Влада приходить і йде, але відчужене майно назавжди лишиться в руках аферистів, нанісши державі в сотні разів більше шкоди, аніж задекларовано на паперах.