Мер Бахмача - член Радикальної партії Павло Шимко краде з бюджету мільйони гривень

415229

Бахмач міг би бути прекрасним містом. Але отримавши мера-корупціонера з Радикальної партії Ляшка, місто виявилося приреченим. Усі кошти, які могли б піти на його розвиток, осідають у кишенях Павла Шимка, його подільників та тих, хто його «кришує». Мер-радикал придумав свої, оригінальні схеми «заробітку», і кидає всі сили на власне збагачення.


У 2020 році на розвиток дорожньої інфраструктури з держбюджету планували виділити 74,4 млрд грн. До цієї суми входили кошти Державного дорожнього фонду, які мали бути спрямовані на розвиток мережі, утримання автомобільних доріг, будівництво, реконструкцію, ремонт та інше.

Та більшість цих коштів щезає, поповнюючи особисті бюджети корупціонерів. Яскравий приклад – Бахмацький район.

Кругова порука адміністрації та мафії

За інформацією Clarity Project, за останні чотири роки Бахмацька міська адміністрація під керівництвом Павла Шимка виділила на будівельні роботи 98 млн 115 тис. грн, а  на ремонт дорожньої інфраструктури 4 млн. 10 тис. грн. При цьому у конкурсних закупівлях участь взяли лише «свої».

Чернігівські комерційні та комунальні підприємства, які роками ремонтували дороги у Чернігівській області, і в Бахмацькому районі зокрема, більше замовлень тут не мають, і в тендерах участі не беруть.

На їх місце у абсолютній більшості випадків прийшли підприємці Симонян та Антонян, і пов’язані з ними бізнесмени. Йдеться про осіб з прізвищем Симонян, які освоюють бюджет району: Алік Симонян, Сергій Симонян, Аліна Симонян і Артавазд Симонян, та належні їм ФОПи та Товариства.

Щоб зрозуміти весь розмах, наведемо цифри: із 4 млн.грн, виділених на ремонти доріг і проїздів в районі та 98 млн. грн. виділені на інші будівельні роботи, сім’я Симонян отримала цілих 114 підрядів на суму близько 22 млн грн.

Причому відбувалося це завжди за допомогою мера Бахмача Павла Шимка, який активно підігравав сім’ї підприємців, відхиляючи більш вигідні пропозиції їх суперників. Поява в районі цих «підприємців» збігається у часі з приходом Шимка на посаду глави адміністрації. Саме він, як міський голова Бахмача, особисто контролює проведення тендерів, підписання договорів про проведення ремонтних та будівельних робіт, приймання звіту про їх виконання. І перевірка якості також відбувається через «своїх» посадовців.   

Більшість симонянських ФОПів та ТОВок було створено виключно для участі у тендерах. Вони не мають працівників та відповідного обладнання, і не здатні самостійно виконати умови договору. Тобто – це просто підприємства для відмивання грошей.

Хитра схема мера-корупціонера 

Згідно Закону України № 922 встановлено вартісні межі проведення процедур закупівель для замовників-бюджетників. Якщо вартість предмета закупівлі товарів чи послуг дорівнює або перевищує 200 тис. грн., а робіт — 1,5 млн грн. 

Тобто, умовно усі публічні закупівлі можна поділити на так звані «післяпорогові» — коли очікувана вартість предмета закупівлі більше зазначених у законі порогів, та «допорогові» — коли очікувана вартість предмета закупівлі менше таких порогів. 

Якщо при проведенні післяпорогових закупівель замовники мають обов’язково застосовувати електронну систему закупівель Prozorro, то при здійсненні допорогових закупівель замовники мають право застосовувати цю систему та проводити відбір постачальників товарів, надавачів послуг та виконавців робіт в електронному форматі. 

Тобто якщо вартість предмета закупівлі товару послуги дорівнює або перевищує 200 тис. грн., а робіт — 1,5 млн грн. проводиться і реєструється в Prozorro закупівля з конкурсом декілька конкурентних осіб серед яких стає переможцем конкурсу той який запропоную ліпші умови та ліпшу ціну.

Якщо вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) менша порогових значень, то Prozorro використовується тільки для того щоб зареєструвати договір між сторонами. 

Хитрий бізнес Павла Шимка базується на тому, що він робить практично усі закупівлі - виключно «допороговими». А це дозволяє йому і його підручним не робити конкурс серед виконавців, а просто назначати їх. Відповідно, мер Бахмача назначає виконавцями такі компанії, у яких немає кваліфікованого персоналу, необхідних основних фондів та ресурсів для виконання робіт. Але використовуючи такі компанії та ФОПи, легко виводити, та у подальшому переводити у готівку бюджетні кошти, заведені на них як оплата за роботи чи послуги. 

Результати роботи – доріг немає, гроші вкрадено

Аналіз тендерів та підрядів на сайтах Clarity Project, spending.gov.ua, prozorro.gov.ua, bakhmach-mr.gov.ua, та робіт, які виконали симонянівські ФОПи, показав, що вони або не мали конкурентів, або самі були конкурентом одне одному на тендері.

Не треба далеко ходити, щоб побачити результати робіт сімей Симонян- Антонян у Бахмачі та районі. Власне, результати здебільшого відсутні.

Ремонтні роботи на вулицях і дорогах міста та району виконані неякісно, а багато де вони не проводилися взагалі.

Як у Бахмацькому районі, так і в самій Чернігівській області існує своя «асфальтна мафія». Її ТОВки та ФОПи беруть участь у тендерах, виграють їх, 15 % від загальної суми тендеру отриманої на рахунки, перераховуються в міську та районну адміністрації. З суми, яка залишилась, 30% залишається у сім’ї Симонян-Антонян. А на залишок наймаються за усною домовленістю або договором субпідряду інші ремонтні бригади, які не мають ні належного обладнання, ні техніки, та які на кошти, що лишилися, не спроможні здійснити якісний ремонт доріг та вулиць.

Перевірки ж цільового використання бюджетних коштів відбуваються вже після їх витрачання. А тому вони є абсолютно неефективними, чим і користуються місцеві органи та адміністрації.

Чернігівська місцева поліція та прокуратура вже відкривали кілька кримінальних проваджень про чисельні факти розтрати бюджетних коштів. Але й досі жодні підозри не вручені, злочини належним чином не розслідувано.

Причина цього – належність Павла Шимка до Радикальної Партії Олега Ляшка, та наявність у нього корупційних зав’язків у регіоні. До речі, дружина мера – працівник департаменту моніторингу національної поліції. Будь-які спроби вивести на чисту воду злочинців впираються у глуху стіну. Олег Ляшко та його радикали «прикривають» своїх по усіх фронтах.

Поліція має всі необхідні факти та докази з метою притягнення винних до відповідальності, але «впливові фігури» області, у тому числі в прокуратурі, заважають цьому. Бюджет району та регіону продовжує розпилюватися організованою злочинною групою Шимка та Симонян-Антонян. А це – сотні мільйонів гривень.

Те, що ці гроші могли б піти на розвиток Бахмача, його розбитих доріг, поганого освітлення вулиць, вирішення проблем з водопостачанням – мера міста та його подільників хвилює мало. Для Шимка, так само як і для його патрона – Олега Ляшка, головне – отримати гешефт. Нажитися на державних, а значить, народних грошах.

Судячи з декларації, Шимко до приходу на посаду мав тільки квартиру у Бахмачі та старий будинок у с. Зарукавне Бахмацького району із земельною ділянкою. А в 2011-му році купив автомобіль «RENAULT «Duster».

Але у 2019 році він уже купує земельну ділянку та гараж у Бахмачі. Також купує та оформлює на свою прийомну доньку Ганну земельну ділянку по вулиці Героїв Крут, 1А, секц. 7 та квартиру у Бахмачі по вулиці Героїв Крут, 1-А, квартира 21.

Того ж 2019-року мер Бахмача оформлює на свого батькадачний будинок у с. Бутівка, Сосницького району, Чернігівської області;  квартиру у Бахмачі та легковий автомобіль «RENAULT DUSTER», 2019 року випуску.

Крім того, він, його дружина та батько мають по кілька рахунків у ПАТ «Приват Банк», але інформація щодо обсягу цих коштів у їх деклараціях умисно не зазначається.

Ясна річ, що доходи сім’ї Шимко не корелюються з витратами. Загальний та офіційний задекларований дохід мера Бахмача за 6 років, починаючи з 20144-го і по сьогодні склав - 1 млн. 217 тис грн. У його – 490 тис грн., у батька – 660 тис. грн.

Таким чином загальний дохід всієї сім’ї за останні 6 років - приблизно 2 млн. 367 тис. грн. Але цього явно недостатньо для купівлі усього майна, яке було придбане.

Крім того, слід зазначити про його прийомну доньку Кисіль Ганну, яка взагалі ніде не працювала, навчалася у Німеччині, де з 2015 року й мешкає. Але, за які кошти відбувалося навчання та проживання у одній з найдорожчих для європейських країн, невідомо. А походження коштів на чисельні мандрівки країнами Європи, також залишаються без  відповіді.

Як без відповіді лишається і те, скільки ще представники Радикальної партії Ляшка у місцевій владі, вождь якої видає з себе народного героя, будуть цинічно обкрадати той самий народ. І до якого часу їм все це буде сходити з рук?